Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

1197/11.12.2019г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на девети декември 2019 година

в публично заседание, в следния състав:

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.

като разгледа докладваното от съдията ГД № 3223/2019г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 50 от СК.

Молба от В.О.И., ЕГН : **********, с адрес *** и А.Д.И., ЕГН : **********, с адрес ***, твърдящи, че са законни съпрузи. Постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си. Представят споразумение по смисъла на чл. 51 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха, пред съда, желанието си, за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в съвкупност, се установи следното, от фактическа страна:

Видно от представеното по делото копие на удостоверение за сключен граждански брак на Община Шумен, молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с акт № 386 на 19.08.2016г.. По време на брака си имали родено едно дете – малолетно. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо той, намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили посочените в разпоредбата последици на развода. Така представеното споразумение, не противоречи на закона и интересите на непълнолетното дете, поради което и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 50 лева, от които 25 лева внесени от молителката, при завеждане на делото, а останалите следва да се внесат от молителя съобразно постигнатото споразумение, а именно 25 лева.  

Определя държавна такса по споразумението за издръжка в размер на 115,20 лева, които да се заплатят по сметка на ШРС от молителя.  

Определя държавна такса по споразумението за имуществените отношения, в размер на 137,23 лева, които да се заплатят от молителката, по сметка на ШРС.  

Водим от горното, и на основание чл. 50 – 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 19.08.2016г., с акт № 386 на Община Шумен, между В.О.И., ЕГН : **********, с адрес *** и А.Д.И., ЕГН : **********, с адрес ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.  

УТВЪРЖДАВА постигнатото между В.О.И., ЕГН : **********, с адрес *** и А.Д.И., ЕГН : **********, с адрес ***, споразумение, по чл. 51 от СК, а именно :  

1.                  Страните са съгласни бракът им, сключен на 19.08.2016 год. в гр. Шумен, да бъде прекратен по тяхно сериозно и непоколебимо взаимно съгласие, без съдът да издирва мотивите и причините за прекратяване на брака.  

2.                  Упражняването на родителските права върху роденото от брака дете Д. А. Д., ЕГН : **********, се предоставят на майката В.О.И., ЕГН : **********. Детето Д. А. Д., ще живее с майката на адрес ***.  

3.                   Бащата А.Д.И., ЕГН : **********, ще има лични контакти с детето Д. А. Д., ЕГН : **********, всяка първа и трета събота и неделя от месеца, с преспиване и 31 дни през лятната ваканция, когато майката, не е в платен годишен отпуск, както и през останалите дни на годината, по взаимно съгласие на родителите.  

4.                   Бащата А.Д.И., ЕГН : **********, ще заплаща месечна издръжка на детето си Д. А. Д., ЕГН : **********, чрез неговата майка, и законен представител В.О.И., ЕГН : **********, в размер на 160.00 лв. /сто и шестдесет лева/ месечно, платими до десето число на месеца, за който се отнасят, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, считано от датата на подаване на исковата молба, до настъпване на законни предпоставки, водещи до изменение или прекратяване правото на издръжка.  

5.                   Семейното жилище в гр. Шумен с административен адрес -***, което е освободено от молителя А.Д.И., ЕГН : **********, след развода ще се ползва от молителката В.О.И., ЕГН : ********** и детето Д. А. Д., ЕГН : **********.  

6.                  Съпрузите уреждат имуществените си отношения по отношение па придобития през време на брака недвижим имот, представляващ съпружеска имуществена общност, по следния начин:  

ПОСТАВЯ В ДЯЛ на В.О.И., ЕГН : ********** и същата става едноличен собственик на следния недвижим имот: ДВОРНО МЯСТО с площ от 2655 кв.м. /две хиляди шестстотин петдесет и пет квадратни метра/, находящо се в  по документ за собственост, представляващо дв. пл. № 252 /двеста петдесет и две/ в квартал 15 /петнадесети/, по плана на с. Салманово, ведно с построените в него жилищна сграда и навес, /който не е обект на кадастъра/ с площ съгласно удостоверение за данъчна оценка от 35 кв.м. /тридесет и пет квадратни метра/, подобрения и трайни насаждения, който имот съгласно скица на СГКК гр. Шумен представлява ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор 65187.501.524 /шест пет едно осем седем точка пет нула едно точка пет две четири/, с площ от 2611 кв.м. /две хиляди шестстотин и единадесет квадратни метра, по кадастралната карта на ***, заедно с построената в имота ЖИЛИЩНА СГРАДА с идентификатор 65187.501.524.1 /шест пет едно осем седем точка пет нула едно точка пет две четири точка едно/, със застроена площ от 171 кв.м. /сто седемдесет и един квадратни метра/, брой етажи: един, предназначение: жилищна сграда, еднофамилна, при съседи за поземления имот: 65187.501.253, 65187.501.252, 65187.501.251, 65187.501.250, 65187.501.249, 65187.501.248, 65187.501.254, 65187.501.721.

Данъчната оценка на имота, съгласно приложено Удостоверение за данъчна оценка по чл. 264, ал. 1 от ДОПК, изх. № Д 0005773/06.11.2019 г. на Община - Шумен е в размер на 6861.50 лв., /шест хиляди осемстотин шестдесет и един лева и петдесет стотинки, а на ½ ид.ч. - в размер на 3430.80 лв. (три хиляди четиристотин и тридесет лева и осемдесет стотинки).  

7.                  Страните са съгласни остатъчните суми към 30.11.2019 г. по изтегленият по време на брака потребителски кредит № ***към Централна Кооперативна Банка, да останат в задължение на молителката В.О.И., ЕГН ********** и след 01.12.2019 г. същата се задължава да внася изцяло погасителните месечни вноски по кредита, както са посочени в погасителния план.  

8.                  Страните са съгласни остатъчните суми към 30.11.2019 г. по сключеният договор за финансов лизинг на ППС № ***сключен с „Райфайзен лизинг България” ЕООД да останат в задължение на молителката В.О.И., ЕГН : ********** и след 01.12.2019 г. същата се задължава да внася изцяло погасителните месечни вноски по договора за лизинг, както са посочени в погасителният план, а молителят А.Д.И., ЕГН : **********, се задължава да прехвърли на В.О.И., ЕГН : **********, безвъзмездно правата си по горе цитирания договор в срок до 30.06.2020г..  

9.                  Придобитите по време на брака движими вещи, остават в обикновена съсобственост между двамата.  

10.              По време на брака, страните не са придобили влогове или други банкови сметки представляващи съпружеска имуществена общност.  

11.              Страните се споразумяват, че нямат претенции за издръжка помежду си.  

12.              След прекратяване на брака съпругата В.О.И., ЕГН : **********, ще възстанови предбрачното си фамилно име – Р..  

13.              Разноските за държавната такса за образуване на делото са за сметка на двамата молители.  

 ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по молбата, в размер на 50 лв. (петдесет лева), като ОСЪЖДА А.Д.И., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 25 лева.

ОСЪЖДА А.Д.И., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 115,20 лева държавна такса по споразумението за издръжка.  

ОСЪЖДА В.О.И., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 137,23 лева държавна такса по споразумението за издръжка.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                                                                                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: