Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

1196/11.12.2019г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на девети декември 2019 година

в публично заседание, в следния състав:

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.

като разгледа докладваното от съдията ГД № 3358/2019г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 50 от СК.

Молба от Н.С.М., ЕГН : **********, с адрес *** и С.Й.М., ЕГН : **********, с адрес ***, твърдящи, че са законни съпрузи. Постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си. Представят споразумение по смисъла на чл. 51 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха, пред съда, желанието си, за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в съвкупност, се установи следното, от фактическа страна:

Видно от представеното по делото копие на удостоверение за сключен граждански брак на Община Шумен, молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с акт № 861 на 11.12.1977г.. По време на брака си имали родени  две деца – пълнолетни. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо той, намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили посочените в разпоредбата последици на развода. Така представеното споразумение, не противоречи на закона, поради което и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 40 лева, които са внесени от молителя, при завеждане на молбата.

Съобразно споразумението молителката следва да заплати на молителя сумата от 20 лева разноски в производството

Водим от горното, и на основание чл. 50 – 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 11.12.1977г., с акт № 861 на Община Шумен, между Н.С.М., ЕГН : **********, с адрес *** и С.Й.М., ЕГН : **********, с адрес ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.  

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Н.С.М., ЕГН : **********, с адрес *** и С.Й.М., ЕГН : **********, с адрес ***, споразумение, по чл. 51 от СК, а именно :

I.                  ОТНОСНО ИМУЩЕСТВЕНИТЕ ОТНОШЕНИЯ:

1.                Съпрузите притежаваме в съсобственост два недвижими имота, които ще опишем по-долу как се уговаряме да уредим тяхното ползване.

2.                Съпрузите не притежаваме парични влогове – съпружеска имуществена общност.

3.                Страните нямаме претенции да получим в дял от личното имущество на другия, съобразно разпоредбата на чл. 30 от СК. По време на брака и /или/ във връзка с него, между нас и нашите близки не са правени дарения на значителна стойност.

4.                Вещите придобити по време на брака, сме поделили помежду си извънсъдебно.

С настоящото споразумение считаме, че сме уредили всички имуществени отношения между страните и нямаме взаимни имуществени претенции един към друг.  

II.               ОТНОСНО ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ:

Поради това, че в настоящият момент притежаваме в съсобственост два недвижими имота, след прекратяване на брака се уговорихме за следното:

1.                Недвижим имот, представляващ апартамент № 30, находящ се в ***, се предоставя за ползване от съпругата Н.С.М..

2.                Недвижим имот, находящ се в ***, представляващ дворно място с построената в него едноетажна къща, се предоставя на съпруга С.Й.М..  

III.            ОТНОСНО ИЗДРЪЖКАТА МЕЖДУ СЪПРУЗИТЕ:

Страните се споразумяваме, че нямаме претенции за издръжка помежду си.  

IV.           ОТНОСНО ФАМИЛНО ИМЕ НА СЪПРУГАТА СЛЕД РАЗВОДА:

След прекратяване на гражданския брак, съпругата ще запази фамилното име – М..  

V.              ОТНОСНО РАЗНОСКИТЕ ПО ДЕЛОТО:

Разноските по делото двете страни се уговориха, че държавна такса, адвокатския хонорар и окончателната такса се поемат по равно от двамата молители.  

         ОСЪЖДА Н.С.М., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати на С.Й.М., ЕГН : **********, с адрес ***, сумата от 20 лева разноски в производството.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                                                                                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: