Р Е Ш Е Н И Е

 

1252/30.12.2019г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд Шумен, девети състав, в публично съдебно заседание, на шестнадесети декември, две хиляди и деветнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Д. Димитров  

при секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД 3441/2019 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по искова молба, с правно основание чл. 50 СК, от П.И.М. и М.Ж.М., за прекратяване на сключения между молителите граждански брак, по взаимно съгласие.

Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Твърдят, че от брака си имат родени две ненавършили пълнолетие деца – И. М. М., родена на *** г. и Ж. М. М., роден на *** г., както и че са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 СК относно упражняването на родителските права, местоживеенето на децата, личните отношения на децата с другия родител и издръжката им, както и ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид към молбата.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото по между им споразумение.

Съдът, като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Молителите са съпрузи, на основание сключен граждански брак, за което е съставен Акт за граждански брак № *** г., от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен. Същите са родители на децата И. М. М., родена на *** г. и Ж. М. М., роден на ***

Предвид, че молителите поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, че решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо и не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака, като прецени, че споразумението удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, съблюдава и защитава интересите на децата, съдът намира, че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата да бъде допуснат на основание чл. 50 СК.

Относно разноските:

При завеждане на делото е внесена такса 25 лв., на основание чл. 6, т. 1 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК. При допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата, се събира такса в размер до 40 лв. Съдът определя, по тези две разпоредби от Тарифата, окончателна държавна такса в общ размер на 50 лв., като констатира, че сумата от 25 лв. е внесена от молителя, счита че в тежест на молителката следва да бъде възложена такса в размер на 25 лв. На основание чл. 7 от същата Тарифа молителката следва да внесе държавна такса по споразумението за имуществените отношения между съпрузите в размер на 2% върху стойността на получения в дял МПС. Молителят следва да внесе такса по споразумението в частта относно издръжката на децата в размер на 2 % върху тригодишните платежи, в общ размер на 262.80 лв., на основание чл. 7, т. 2 от същата Тарифа.

Предвид изложеното, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданския брак между П.И.М., с ЕГН ********** *** и М.Ж.М., с ЕГН ********** ***, сключен на 17.09.2005 г., пред длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, за което е съставен Акт за граждански брак № *** г., по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

Утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на детето И. М. М., родена на *** г., с ЕГН **********, на майката П.И.М., с ЕГН **********, като определя местоживеенето му при нея в апартамент на адрес: гр. Ш., ***, който е индивидуална собственост на майката.

Определя режим на лични отношения на бащата М.Ж.М., ЕГН **********, с детето И. М. М., с ЕГН **********, родена на *** г., както следва: всяка втора и четвърта събота и неделя на месеца, от 10.00 часа на съботния ден до 18.00 часа на неделния, с преспиване. Страните се споразумяват, че при невъзможност бащата да взема детето в определените му дни от седмицата същия се задължава да уведомява майката една седмица по - рано за тази си невъзможност. През периода: последна седмица на месец юни и първата седмица от месец юли детето следва да е при баща си с преспиване, както и през периода от 21.08. до 04.09 детето следва да е при баща си с преспиване. Договорености относно коледни и новогодишни празници: Нечетни години: По време на Коледните празници от 10.00 часа на 24.12. до 17:00 часа на 26.12. с преспиване детето да е при баща си; По Време на Новогодишните празници от 10.00 часа на 29.12 до 17.00 часа на 01.01. с преспиване детето да е при майка си. Четни години: По Време на Коледните празници от 10.00 часа на 24.12. до 17:00 часа на 26.12. с преспиване детето да е при майка си; По време на Новогодишните празници от 10.00 часа на 29.12 до 17.00 часа на 01.01. с преспиване детето да е при баща си.

Осъжда М.Ж.М., с ЕГН ********** ***, да плаща месечна издръжка за детето И. М. М., родена на *** г., с ЕГН **********, чрез нейната майка и законен представител П.И.М., с ЕГН **********, в размер на 200.00 (двеста) лева, по банкова сметка ***, платима до 30-то число на текущия месец, за който се дължи, считано от 18.11.2019 г., ведно със законната лихва при забава, до настъпването на законно основание за нейното изменяване или прекратяване, на основание чл. 143, ал. 1 и ал. 2 СК.

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на детето Ж. М. М., с ЕГН **********, роден на *** г., на майката П.И.М., с ЕГН **********, като определя местоживеенето му при нея в апартамент на адрес: гр. Ш., ***, който е индивидуална собственост на майката.

Определя режим на лични отношения на бащата М.Ж.М., ЕГН **********, с детето Ж. М. М., с ЕГН **********, роден на *** год., , както следва: всяка втора и четвърта събота и неделя на месеца, от 10.00 часа на съботния ден до 18.00 часа на неделния, с преспиване. Страните се споразумяват, че при невъзможност бащата да взема детето в определените му дни от седмицата същия се задължава да уведомява майката една седмица по - рано за тази си невъзможност. През периода последна седмица на месец юни и първата седмица от месец юли детето следва да е при баща си с преспиване, както и през периода от 21.08. до 04.09 детето следва да е при баща си с преспиване. Договорености относно коледни и новогодишни празници: Нечетни години: По време на Коледните празници от 10.00 часа на 24.12. до 17:00 часа на 26.12. с преспиване детето да е при баща си; По Време па Новогодишните празници от 10.00 часа па 29.12 до 17.00 часа на 01.01. с преспиване детето да е при майка си. Четни години: По Време на Коледните празници от 10.00 часа на 24.12. до 17:00 часа на 26.12. с преспиване детето да е при майка си; По време на Новогодишните празници от 10.00 часа на 29.12 до 17.00 часа на 01.01. с преспиване детето да е при баща си.

Осъжда М.Ж.М., с ЕГН ********** ***, да плаща месечна издръжка за детето Ж. М. М., с ЕГН **********, роден на *** г., чрез неговата майка и законен представител П.И.М., с ЕГН **********, в размер на 165.00 лева (сто шестдесет и пет лева), по банкова сметка ***, платима до 30-то число на текущия месец, за който се дължи, считано от 18.11.2019 г., ведно със законната лихва при забава, до настъпването на законно основание за нейното изменяване или прекратяване, на основание чл. 143, ал. 1 и ал. 2 СК.

Семейното жилище, находящо се в гр. Шумен, Община Шумен, обл. Ш. ***, придобито преди брака и лична собственост на М.Ж.М. се предоставя за ползване и обитаване от М.Ж.М., считано от 18.11.2019 г.

Постановява след прекратяването на брака жената ще възстанови предбрачното си фамилно име “Т.”.

Поставя в дял и изключителна собственост на П.И.М., с ЕГН **********, придобития по време на брака лек автомобил марка и модел: „Фолксваген поло”, с ДК № Н *** ВН, рама № *** и двигател № ***, описано по свидетелство за регистрация на МПС № *** изд. на 01.11.2019 г. от МВР сектор ПП – Ш..

Застрахователната оценка на МПС от 25.10.2019 г. е в размер на 4 200 (четири хиляди и двеста) лева.

М.Ж.М., с ЕГН ********** заявява, че няма имуществени претенции за уравнение на дела по отношение на описания автомобил.

По отношение на движимите вещи обявява, че отношенията са уредени към момента на сключване на настоящото споразумение и молителите за в бъдеще няма да имат претенции един спрямо друг за делба на същите.

Осъжда М.Ж.М., с ЕГН ********** ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, сумата 262.80 (двеста шестдесет и два) лева представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжка, на основание чл. 7, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК и сумата 10.00 (десет) лева държавна такса на основание чл. 6, т. 1 и т. 3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, както и и 5.00 /пет/ лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Осъжда П.И.М., с ЕГН ********** ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, сумата 84.00 (осемдесет и четири) лева - дължима държавна такса по споразумението за имуществените отношения, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК и сумата 25.00 (двадесет и пет) лева - окончателна държавна такса по молбата за развод, на основание чл. 6, т. 1 и т. 3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, както и 5.00 /пет/ лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

 

Районен съдия: