Р Е Ш Е Н И Е

 

1254/30.12.2019г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд Шумен, девети състав, в публично съдебно заседание, на шестнадесети декември, две хиляди и деветнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Д. Димитров  

при секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД 3628/2019 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по молба, с правно основание чл. 50 СК, от М.Е.К. и М.С.М. за прекратяване на сключения между молителите граждански брак, по взаимно съгласие.

Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Твърдят, че от брака си имат родени две деца – С. М. С., роден на 17.01.199 г. и Е. М. С., родена на *** г., както и че са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 СК относно непълнолетното дете по въпросите за упражняването на родителските права, местоживеенето на детето, личните отношения на детето с другия родител и издръжката му, както и относно ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид към молбата.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото по между им споразумение.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Молителите са съпрузи, на основание сключения граждански брак, за което е съставен Акт за граждански брак № 233/06.07.1996 г., от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен. Същите са родители на децата С. М. С. – пълнолетен и Е. М. С. – непълнолетна.

Съдът като взе предвид, че двамата молители поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, че решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо и не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака, прецени, че споразумението между страните удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, съблюдава и защитава интересите на непълнолетното дете, намира че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 СК.

Относно разноските:

При завеждане на делото е внесена такса 25 лв., на основание чл. 6, т. 1 от Тарифата за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК. При допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата, се събира такса в размер до 40 лв. Съдът определя, по тези две разпоредби от Тарифата, окончателна държавна такса в общ размер на 50 лв., като констатира, че сумата 25 лв. е внесена от молителя, поради което в тежест на молителката следва да се възложи такса в размер на 25 лв. На основание чл. 7 от Тарифата молителят следва да внесе държавна такса по споразумението за имуществените отношения между съпрузите в размер на 2% върху стойността на получения в дял МПС, както и на основание чл. 7, т. 2 от същата Тарифа да плати такса по споразумението в частта относно издръжката на детето в размер на 2 % върху тригодишните платежи, в общ размер на 144.00 лв.

Предвид изложеното, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданския брак между М.Е.К. – М., с ЕГН ********** *** и М.С.М. с ЕГН ********** ***, сключен на 06.07.1996 г., пред длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, за което е съставен Акт за граждански брак № ***, по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

Утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на детето Е. М. С., родена на *** г., с ЕГН ********** се предоставят на майката М.Е.К., с ЕГН **********, като определя местоживеенето му при нея на адрес: гр. Ш., ***.

Определя режим на лични отношения на бащата М.С.М., ЕГН **********, с детето Е. М. С., с ЕГН **********, родена на *** г., както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца, с преспиване от 10.00 часа на първия ден до 17.00 часа на втория ден; един месец през лятото, който не съвпада с платения годишен отпуск на майката; половината от Коледната и Великденската ваканции, половината от времето на официалните празници и по времето на личните празници на бащата - рожден ден и имен ден, както и винаги, когато родителите постигнат съгласие за режим на контакти извън горепосочения.

Осъжда М.С.М. с ЕГН ********** ***, да плаща месечна издръжка за детето Е. М. С., с ЕГН **********, родена на *** г., чрез нейната майка и законен представител М.Е.К., с ЕГН **********, в размер на 200 /двеста/ лева, платими по банкова сметка *** „Общинска банка“ АД, с титуляр М.Е.К., до 5 /пето/ число на текущия месец, считано от 01.01.2020 г., ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска до настъпването на законовите основания за изменение или прекратяване на същата, на основание чл. 143, ал. 1 и ал. 2 СК.

Семейното жилище, находящо се в гр. Ш., ***, представляващо съпружеска имуществена общност, е напуснато от молителя и за в бъдеще ще се ползва от молителката и непълнолетното дете до навършване на пълнолетие на детето.

Постановява след прекратяването на брака жената ще запази брачното си фамилно име “М.”.

Поставя в дял и изключителна собственост на М.С.М., с ЕГН **********, придобития по време на брака лек автомобил марка и модел: “Пежо Партнер 1.9 Д”, peг. № Н *** ВВ, двигател ***, рама ***, цвят “бордо металик”, описано по свидетелство за регистрация на МПС № *** изд. на *** г. от МВР сектор ПП - Шумен.

Застрахователната оценка на МПС от 04.12.2019 г. е в размер на 2000 (две хиляди) лева.

М.Е.К., с ЕГН **********, заявява, че няма имуществени претенции за уравнение на дела по отношение на описания автомобил.

По отношение на останалите движими вещи, придобити по време на брака, обявява, че са поделени извънсъдебно при фактическата раздяла, като за в бъдеще молителите нямат претенции един към друг за тях.

Придобитият по време на брака недвижим имот, находящ се по административен адрес в град Ш., община Ш., област Ш.. ***, след прекратяване на брака на страните, остава в обикновена съсобственост.

По време на брака молителите не са придобивали със съвместен принос парични влогове, поради което всеки от тях може да се разпорежда свободно и без ограничения с паричните влогове, на които е титуляр.

След прекратяване на брака няма страните не си дължат издръжка един на друг, и за в бъдеще няма да имат претенции в този смисъл.

Осъжда М.С.М. с ЕГН ********** ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД - Шумен, сумата 144.00 (сто четиридесет и четири) лева - дължима държавна такса по споразумението за издръжка, на основание чл. 7, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК и сумата 40.00 (четиридесет) лева - дължима такса по споразумението за имуществените отношения, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, както и 5.00 /пет/ лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Осъжда М.Е.К. - Минкова, с ЕГН ********** ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, сумата 25.00 (двадесет и пет) лева, представляваща окончателна държавна такса по молбата за развод, на основание чл. 6, т. 1 и т. 3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, както и 5.00 /пет/ лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

 

Районен съдия: