Р Е Ш Е Н И Е

 

1243/27.12.2019г. ,           Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Районен съд – Шумен                                                                   седми  състав

На 19 (деветнадесети) декември                                                 Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е. П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 3757 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производство по чл. 530 и сл. от ГПК вр. чл. 28 от Закона за закрила на детето.

            Предявено е искане с правно основание чл. 26, ал. 2 вр. чл. 25, т. 1 и т. 4 от Закона за закрила на детето.

            Представителят на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Шумен е депозирал искане за настаняване извън семейството на детето А.З.Н.. Излага, че същото било отглеждано в семейна среда в гр. Омуртаг от родителите си. През м. ноември 2019 г., обаче, момичето било сгодено с пълнолетния Т.С., с когото се запознало в социалните мрежи. Тъй като впоследствие А. била уплашена, счита, че съществува риск за здравето на детето. Представляващият ДСП моли съда да постанови решение, по силата на което А.З.Н. да бъде настанена извън семейството по смисъла на чл. 25 от ЗЗДетето, в Кризисен център за деца гр. Шумен за срок от шест месеца.

            Заинтересованото лице – родител З.Н.Х., лично и чрез пълномощник, изразява несъгласие с направеното искане като заявява, че винаги е полагала добри грижи за детето си и в дома ѝ не съществува риск за развитието му.

Заинтересованото лице – Кризисен център за деца гр. Шумен, представлявано от ръководителя си, изразява становище, че искането е неоснователно.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от приложеното удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на акт за раждане №***/11.05.2004 г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние в Община Омуртаг е, че З.Н.Х. е майка на детето А.З.Н., родена на *** г., а бащата на същото е неизвестен. От представената Заповед № ЗД/Д-Т-015/20.11.2019 г. на Директора на Д”СП” общ. Омуртаг се установява, че на осн. чл. 27 от ЗЗДетето, детето А. е временно настанено по административен ред в Кризисен център за деца гр. Шумен. В приложения социален доклад, изготвен от социален работник при дирекцията се посочва, че А. била отглеждана от родителите си в семейна обстановка в гр. Омуртаг. Момичето било с нормално развитие, редовно посещавало учебни занятия. През м. ноември, обаче, в дирекцията бил получен сигнал, че детето заживяло на семейни начала с пълнолетно лице, като майка му дори подписала декларация, даваща съгласието си за пътуването му без нея в чужбина. Биологичният баща на детето получил сума в размер на 5000,00 лв. срещу съгласието му за извършване на „женитба“.

            Разпитаният в съдебно заседание като свидетел Д.Х. – брат на А., излага, че сестра му се запознала с пълнолетния Т. чрез социалните мрежи, като същите поддържали контакт в продължение на една година. При завръщането на посоченото лице в страната, двамата се свързали и взели решение да заживеят съвместно. Получили и съгласието на родителите на А.  

            Изслушана в съдебно заседание по реда на чл. 15 от ЗЗакрДетето, непълнолетната А.Н. заявява, че желае да се завърне в дома си в гр. Омуртаг.

            Предвид така визираната фактическа обстановка, съдът намира, че искането се явява неоснователно.

С раждането на детето А., за нейните родители (в случая – за майка ѝ) възникнали редица задължения. Последните са включени в съдържанието на семейно правоотношение, като нямат двустранен характер. Правата и задълженията на родителите не са корелативно свързани със задължения от страна на децата. Родителите са длъжни да отглеждат, възпитават и образоват своите деца, като на никакво основание, освен законово предвидените, не следва да се отклоняват от задълженията си. Съгласно разпоредбата на чл. 126, ал. 1 от СК, родителите и ненавършилите пълнолетие деца живеят заедно, освен ако важни причини налагат те да живеят отделно. Именно такова изключение от предвидения в кодекса принцип се съдържа в текста на чл. 25 от ЗЗДетето. При наличие на някоя от предпоставките, описани в чл. 25, ал. 1 от закона, дете може да бъде настанено извън семейството. Същите се явяват обективни условия, водещи до отклонение от правилото. В настоящият случай се установи, че майката на детето изразява желание да се грижи за него, така както го е правила през целия му живот. Искането е обосновано с наличие на риск за здравето на детето предвид заживяването на съпружески начала с пълнолетно лице от мъжки пол. Същото, обаче, е веднага прекратено и предвид разясненията, получени от майката на А., такова съжителство няма да се повтори. От друга страна, установи се, че за детето се полагат много добри грижи във всякакъв аспект от страна на майка му. Доказа се, че настаняването по административен ред в Кризисен център гр. Шумен и продължаването му, се отразяват негативно върху детото. Предвид гореизложеното и вземайки предвид необходимостта от осигуряване на детето на условия за нормално физическо, умствено, нравствено и социално развитие, настоящият състав счита, че не е в интерес на детето А.З.Н. същото да бъде настанено в специализирана институция в гр. Шумен.       

Ето защо, съдът счита, че не са налице предпоставките на чл. 25, ал. 1 от ЗЗД, налагащи настаняване на детето А. извън семейството,  в частност – в Кризисен център гр. Шумен, поради което депозираното искане от ДСП общ. Шумен следва да бъде отхвърлено като неоснователно.

            Водим от горното, съдът 

Р  Е  Ш  И :

 

            ОТХВЪРЛЯ искането на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Шумен, представлявана от Г.А.М., за настаняване на детето А.З.Н. с ЕГН **********, родена на *** г. в гр. Омуртаг от майка З.Н.Х. с ЕГН ********** и баща – неизвестен, в специализирана институция – Кризисен център за деца гр. Шумен, за срок от шест месеца, КАТО НЕОСНОВАТЕЛНО.

            Решението може да се обжалва в 7-дневен срок от съобщаването му на страните пред Окръжен съд – Шумен.           

 

                                                                       Районен съдия: