Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

 

3643/13.11.2019г. , гр. Шумен

 

Районен съд Шумен, девети състав, на тринадесети ноември, две хиляди и деветнадесета година, в закрито заседание, в състав:  

Районен съдия: Д.Димитров  

като разгледа докладваното от съдията-докладчик ГД № 3044/2019 г., по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е образувано и водено по ГД № 1582/2017 г., по описа на ШРС, по искова молба от Т.О.Д. и Д.С.Д., срещу „Юробанк България“ АД и „Бългериън ритейл сървисиз” АД.

С Разпореждане № 4732/15.10.2019 г., по описа на съда, исковата молба е оставена без движение, като на ищците е дадена възможност в едноседмичен срок от уведомяване да обосноват наличието на правен интерес от търсената, с предявения срещу „Бългериън ритейл сървисиз” АД иск по чл. 26, ал. 1, предл. 1 ЗЗД, правна защита, като изрично е указано, че при неизпълнение исковата молба ще бъде върната, а делото прекратено.

Съобщението за така постановения съдебен акт е надлежно получено от процесуалния представител на ищците адв. И. на 31.10.2019 г., от който момент е започнал да тече и предоставения му едноседмичен срок за изпълнение. Констатира, че в указаният срок не е постъпила молба, с която нередовностите да са отстранени. Преди изтичането на дадения срок, ищецът не е сезирал съда с искане за продължаването му поради наличие на уважителни причини по смисъла на разпоредбата на чл. 63, ал. 1 ГПК, а по арг. от същата норма, определеният от съда срок не може да бъде продължаван служебно.

Поради констатираната нередовност на исковата молба, с която е сезиран и редовно проведената процедура по чл. 129, ал. 2 ГПК, соченото неизпълнение на съдебните указания за привеждането й в съответствие с изискванията на процесуалния закон съставлява основание за връщане на исковата молба /прекратяване на производството по делото/ по смисъла на чл. 129, ал. 3, изр. 1 вр. ал. 2 ГПК.

Мотивиран от така изложените съображения, Шуменския районен съд

 

Р  А  З  П  О  Р  Е Д  И:

 

Връща исковата молба с приложенията /прекратява производството по ГД № 3044/2019г., по описа на ШРС/, на основание чл. 129, ал. 3 вр. ал. 2 ГПК.

Препис от разпореждането да се изпрати на ищците.

Разпореждането подлежи на обжалване с частна жалба, по реда на чл. 274 и сл. ГПК, в едноседмичен срок, пред Шуменски окръжен съд, на основание чл. 129, ал. 3, изр. 2 ГПК.

 

Районен съдия: