О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

3845/29.11.2019г. , гр. Шумен

 

Районен съд Шумен, IX-ти състав, в закрито заседание, проведено на двадесет и девети ноември, две хиляди и деветнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Димитър Димитров

като разгледа докладваното от съдията ГД № 3055/2019 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по молба от Й.И.З., против С.И.З. по чл. 18, ал. 1 ЗЗДН. Разгледано е в открито съдебно заседание и е отложено за събиране на писмени и гласни доказателства за 06.12.2019 г.. Междувременно страните подават молба рег. № 20981/27.11.2019 г., с която молителката се отказва от търсената защита и моли производството да бъде прекратено, а издадената заповед за незабавна защита - обезсилена.

Съдът, като взе предвид волята на молителката, както и изразеното от ответника в нея съгласие, намира, че производството следва да бъде прекратено поради десезиране на настоящия съд.

Относно разноските.

На молителката е предоставена безплатна правна помощ по реда на чл. 21, т. 1, и т. 2 ЗЗП, но не е подавала молба и не е освободена от разноски по делото. При този изход на производство, на основание чл. 11, ал. 3 ЗЗДН, следва да бъде осъдена да плати държавна такса за водене на делото. В ЗЗДН не е указан размерът, нито начинът, по който се изчислява държавната такса, но следва да се отчете обстоятелството, че с молбата не се предявява иск по смисъла на ГПК, а се образува дело от граждански характер, решението по което не се ползва със сила на пресъдено нещо, поради което държавната такса следва да е в размер посочен в разпоредбата на чл. 16 ТДТ по ГПК, който е специален и се отнася именно за такъв вид дела - 25 лева.

Мотивиран от така изложените съображения, Шуменския районен съд

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Прекратява производството по ГД № 3055/2019 г., по описа на РС Шумен образувано по молба от Й.И.З., на основание чл. 233 ГПК.

Обезсилва заповед за незабавна защита № 42/05.11.2019 г. по ГД № 3055/2019 г., по описа на РС Шумен.

Отменя определението, с което производството е насрочено за 06.12.2019 г. от 14.00 ч. Да се уведоми свидетелят допуснат до разпит при режим на призоваване за отпадане необходимостта от явяването му в съдебно заседание.

Осъжда Й.И.З., ЕГН ********** и адрес: ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, сумата от 25.00 (двадесет и пет) лева представляваща държавна такса, на основание чл. 11, ал. 3 ЗЗДН вр. чл. 16 от ТДТ събирани от съдилищата по ГПК и 5.00 (пет) лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Препис от определението да се изпрати на страните, а на РУ „Полиция“ Шумен за сведение и изпълнение.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Шуменски окръжен съд в едноседмичен срок от получаване на съобщението за постановяването му от молителката.

 

Районен съдия: