П Р О Т О К О Л

 

гр. Шумен, 09.12.2019 година

 

Районен съд-Шумен, девети състав в публично съдебно заседание проведено на девети декември, през две хиляди и деветнадесета година в състав:  

Председател: Димитър Димитров

при участието на секретаря Т. Т. сложи за разглеждане гражданско дело № 3166/2019 година, по описа на ШРС, докладвано от съдията.

След спазване разпоредбата на чл. 142, ал. 1, пр. ІІ ГПК, на именното повикване в 13.45 часа се явиха:  

……

Съдът, след като съобрази така направените изявления и представената от тях спогодба, относно целия предмет на делото, счита така постигнатата спогодба за  процесуално допустима, непротиворечаща на закона и морала, като намира, че същата  e изцяло в интерес на детето, поради което няма пречки да бъде одобрена.

С оглед обстоятелството, че делото приключва по реда на чл. 234 от ГПК, съгласно разпоредбата на чл. 69, ал. 1, т. 7 ГПК, при иск за периодични платежи за неопределено време, дължимата държавна такса е в размер на 2 % върху сборът на платежите за три години. В процесния случай в тежест на ответника следва да бъдат възложени за плащане в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, 2 % върху сбора на увеличения размер на платежите за три години, или в размер на 36.00 лв., на основание чл. 78, ал. 6 ГПК и 5 лева такса в случай на служебно издаване на изпълнителни листи.

Водим от горното и на основание чл. 234 от ГПК, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

Одобрява постигнатата между Н.И.Б., ЕГН **********, действаща в качеството си на майка и законен представител на малолетното си дете А. Е. А., ЕГН **********, и двамата с постоянен адрес: ***, и Е.В.А., ЕГН **********,***,  спогодба, по силата на която:

Изменя размера на присъдената по ГД № 863/2017 год., по описа на Районен съд - гр. Шумен, издръжка, дължима от Е.В.А., ЕГН **********,***, в полза на детето А. Е. А., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Н.И.Б., ЕГН **********, като я увеличава от 150,00 лв. (сто и петдесет лева) на 200,00 лв. (двеста лева), платима по сметка *** в ***, считано от датата на предявяване на исковата молба – 22.10.2019 год., с падеж – двадесет и пето число на текущия месец, за който се дължи издръжката, ведно със законната лихва при забава, до настъпването на законно основание за нейното изменяване или прекратяване, на основание чл. 150 вр. чл. 143, ал. 2 СК.

Осъжда Е.В.А., ЕГН **********,***, да плати на Н.И.Б., ЕГН **********, сумата 300 лв. (триста лева), представляваща сторените пред настоящата инстанция разноски, на основание чл.78, ал.1 ГПК.

Осъжда Е.В.А., ЕГН **********,***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, общо сумата 36.00 лева (тридесет и шест лева), на основание чл. 78, ал. 6 ГПК и 5.00 лева такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Определението за одобряване на постигнатата спогодба е окончателно и не подлежи на обжалване.

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

Предвид обстоятелството, че делото приключи с постигната между страните и одобрена от съда спогодба счита, че производството по делото следва да бъде прекратено.

Водим от горното, съдът  

О П Р Е Д Е Л И:

 

Прекратява производството по гр.д.№ 3166/2019 г. по описа на РС Шумен, поради постигната спогодба.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ШОС, в едноседмичен срок, считано от днес и за двете страни.

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в  14,06  часа.

 

СЕКРЕТАР:       

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: