ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

                                                                          3678/15.11.2019г.,                   гр. Шумен

 

Шуменският районен съд, в закрито заседание, на петнадесети ноември, през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                                                                             Районен съдия: Людмила Григорова

като разгледа докладваното от районния съдия гр. дело№3412 по описа за 2019 г.,  за да се произнесе взе предвид следното:

Гр. д. №3412/2019 г. по описа на ШРС е образувано въз основа на депозирана от Б.Б.П., ЕГН **********, с адрес: ***, молба, с искане да се изиска информация от общинска администрация гр. София и с.Стан, общ. Нови пазар за лицето С. Г. Г., родена на *** г., както и информация от ОД на МВР- Шумен за постоянния и настоящ адрес на същото лице, при условие, че имената на посоченото лице са променени. В молбата се излагат твърдения, че лицето, чието издирване се търси е сестра на молителката, която последната не познава. Молителката твърди, че по данни от нейната майка С. Г. Г. е осиновена, поради което молителката няма информация дали същата е жива, какви са ѝ имената и адреса, на който живее.

След като се запозна с молбата, съдът установи, че не е компетентен да я разгледа по същество, поради наличието на абсолютна отрицателна предпоставка за упражняване правото на иск, а именно родова неподсъдност на молбата.

Предвид изложените в молбата факти и обстоятелства, съдът стига до извода, че в случая молбата е за набиране на информация относно произхода на осиновено лице, по които искания единствено родово компетентен да се произнесе е съответният окръжен съд /арг. от текста на разпоредбата на чл.105 от СК/. Ето защо и предвид задължението на съда служебно да следи за родовата подсъдност на спора, заключава, че Районен съд Шумен няма право да разгледа и реши делото, а следва да го изпрати на компетентния съд, в случая на Окръжен съд Шумен.

Водим от горното и на основание чл.118 от ГПК, съдът

 

                                                             

                                                                        ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д.№3412/2019 г. по описа на ШРС пред себе си и

ИЗПРАЩА същото ПО КОМПЕТЕНТНОСТ на Окръжен съд Шумен.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ШОС, в едноседмичен срок от датата на съобщаването му на молителя. 

                                                                 

                                                                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: