Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                         224/28.3.2019г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На тринадесети март две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: Кр. Кръстев

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 3089 по описа за 2018год., за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление №1425/18.09.2018год. на Началник РУ гр. Шумен към ОД на МВР гр. Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.80 т.5 от ЗБЛД на С.Н.С. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание "глоба" в размер на 50лв. /петдесет лева/. Жалбоподателят моли съда да отмени наказателното постановление като незаконосъобразно и изготвено в нарушение на законови разпоредби. В съдебно заседание, редовно призован се явява и  взема отношение по събраните в хода на съдебното дирене доказателства, за него се явява и редовно упълномощен представител – адв. Д. Д..

За въззиваемата страна, редовно призовани се явява представител, който пледира НП да бъде потвърдено.

            Жалбата е подадена от надлежна страна в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН вр. чл. 319 от НПК, поради което е процесуално допустима.

Жалбата е основателна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: На 29.08.2018 около 09.40 часа жалбоподателя с управляван от него лек автомобил спира около входа на ОД МВР гр. Шумен. Виждайки нехарактерното спиране, при жалбоподателя отива униформения свидетел И.В. и му прави забележка да премести автомобила си тъй като е спрял пред входа на гаража и възпрепятства евентуалното движение на служебните автомобили на полицията. Жалбоподателя от своя страна заявил, че иска среща с Директора на ОД МВР във връзка с нощен скандал, свързан със силна музика. В. му заявява, че ще докладва по въпроса, но следва автомобила да се измести на което жалбоподателя отказва. Получавайки отказ, той от своя страна, тъй като е на пост търси съдействие от пътен полицай и на място се явява свид. М.Р.. Последният прави забележка на жалбоподателя да премести автомобила си, като иска и да му се представят документи за самоличност. Жалбоподателя отказва да ги представи, като само ги показва в кожен калъф и заявява, че има такива. Междувременно  към двамата се приближават униформените свидетели К.А., К.К. и А.Д., като и тримата молят жалбоподателя да си представи документите за самоличност, на която молба той отказва. По време на разговора личните документи на жалбоподателя били в ръката му, но категорично отказвал да ги представи. След като получават поредния отказ от страна на жалбоподателя, те го поканват да ги придружи до дежурната стая в РУ – Шумен, където да установят самоличността му. След установяване на самоличността му, жалбоподателя представя личните си документи при което се установило, че същите съвпаднали с установената преди това самоличност. За това поведение на жалбоподателя, от свидетеля Д.Д. му бил съставен АУАН 1425/29.08.2018г., бланкетен № 0261680, за това, че на 29.08.2012г. около 10.00ч  в гр.Шумен, на ул. “Сан Стефано” №2  при извършване на полицейска проверка, лицето не представило документ за самоличност, с което актосъставителя приел че е нарушена разпоредбата на чл. 80 т.5 във вр. с  чл.6 от ЗБДС. В графата възражения жалбоподателя отразил „на место не представих документите, а в последствие, след като бях ……Причината да не ги представя отначало е отказа на директора на ОД МВР да ме приеме по спешност ….неразбираемо“. В последствие се е възползвал от правото си по чл. 44 ал.1 от ЗАНН и е депозирал писмени възражения. По така депозираните възражения с резолюция от 04.09.2018г. е назначена комисия, която да извърши проверка по твърденията, като и е определен срок от един месец. Резултата от проверката бил обективиран в докладна записка с посочена в нея дата на приключване23.10.2018г. Била утвърдена от Началника на РУ – Шумен на 06.11.2018г. и връчена на жалбоподателя лично на 15.11.2019г.

Въз основа на така съставения акт, Началника на РУ към ОД на МВР гр. Шумен е издал наказателно постановление №1425/18.09.2018год., с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.80 т.5 от ЗБЛД на С.Н.С. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание "глоба" в размер на 50лв. /петдесет лева/. В наказателното постановление било отразено, че в срока по чл. 44 ал.1 от ЗАНН не е постъпило допълнително възражение.

Така описаната фактическа обстановка се установи от показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели  Д.Н.Д.-актосъставител, И.Б.В., М.И.Р., К.В.А., К.К.К. и А.С.Д., както и от присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства.

При издаване на НП обаче наказващия орган не е изпълнил задължението си по чл. 54 ал.4 от ЗАНН. Вместо да проведе разследване на оспорените обстоятелства посочени във възражението на жалбоподателя и след приключване на проверката да издаде наказателно постановление съобразно констатираното при проверката, наказващия орган го е издал на 18.09.2018г. преди тя да е приключила.

Приложената по делото докладна записка относно възраженията носи дата, значително последваща във времето издаването на НП, като не може да се приеме становището на процесуалния представител на въззиваемата страна, че освен назначената комисия и АНО сам е извършил проверка по възражението и е стигнал до същия резултат т.е., че депозираните възражения са неоснователни. Видно от приложената на лист. 8 от делото докладна записка, резолюцията „Утвърждавам“ на Началник РУ – Шумен е с дата 06.11.2018г., а и от приложената на стр. 22 от делото разписка е видно, че същата е връчена на жалбоподателя на 15.11.2018г.

Допуснатото нарушение на чл. 52 ал.4 от ЗАНН е от категорията на съществените и е довело до съществено накърняване на правото на защита на санкционираното лице. Липсата на поведено разследване на спорните обстоятелства е довело до издаване на необосновано наказателно постановление и в този смисъл същото следва да бъде отменено.

Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл. Последно от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление №1425/18.09.2018год. на Началник РУ гр. Шумен към ОД на МВР гр. Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.80 т.5 от ЗБЛД на С.Н.С. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание "глоба" в размер на 50лв. /петдесет лева/.  

Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

Районен  съдия: