Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                         61/25.1.2019г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На седми януари две хиляди и деветнадесета година,

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Кръстев

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 3123 по описа за 2018г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 5411/15.10.2018год. на Началника отдел “Контрол по републиканската пътна мрежа” Дирекция “Анализ на риска и оперативен контрол” при агенция “Пътна инфраструктура” гр. София, с което на основание чл.53 от ЗАНН и  чл.53 ал.1 т.2 от Закона за пътищата на Ц.Н.Ц. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание "глоба" в размер на 2500 /две хиляди и петстотин/ лева. Жалбоподателят моли съда да отмени наказателното постановление, като незаконосъобразно и неправилно, издадено в противоречие както на процесуалния, така и на материалния закон. В съдебното заседание по делото, редовно призован,  не се явява, не изпраща и процесуален представител.

Процесуалният представител на въззиваемата страна, редовно призован се явява и взема отношение по депозираната в съда жалба. Моли наказателното постановление да бъде потвърдено.

Жалбата е подадена от надлежна страна в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН  и поради това съдът я намира, че е процесуално допустима.

 Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следното:

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: На 19.09.2018г. около 15 ч. 30 мин. на път І – 2, км. 115,на 2 км. Преди разклона за кв. „Макак“ на гр. Шумен в посока от гр. Разград към гр. Каспичан, служители на автомобилната инспекция извършвали проверки на движещи се моторни превозни средства. За рутинна проверка било спряно ППС – автомобил с прикачено ремарке, състав от 5 /пет/ оси, с рег. № Р 39 71 КВ на автомобила, марка „Скания“ модел “Р 420“ с 2 /две/ оси, и с рег. № Р 70 38 ЕК на ремаркето с 3 /три/ оси, превозващ дървен материал. Водач на товарния автомобил бил жалбоподателя Ц.Н.Ц.. При извършване на проверката било установено, че жалбоподателя е извършил следните нарушения: Водачът осъществява движение на тежко пътно превозно средство, без разрешение, издадено от администрацията управляваща пътя /АПИ/. Необходимостта от такава разрешение се доказвала от направеното измерване, при което било констатирано че:

1. Измереното натоварване на задвижващата (2ра) единична ос на ППС е 12.860 т., при максимално допустимо натоварване 11.5 т., съгласно чл. 7 ал.1 т.4 буква „А“ на Наредба № 11 за движение на тежки и/или извънгабаритни ППС от 03.07.2001г. на МРРБ.

            2. При измерено разстояние между осите 1.32 м., сумата от натоварването на ос на тройната ос на полуремаркето е 24.600 т., при допустимо максимално натоварване 24 т., съгласно чл. 7 ал.1 т.3 буква „Б“ на Наредба № 11 за движение на тежки и/или извънгабаритни ППС от 03.07.2001г. на МРРБ.

Измерването за установяване общото тегло на товара и ППС било извършено с техническо средство електронна везна модел САРТЕLS ОRA 10 № 784 и ролетка 1302/18 (5м.). За така констатираните нарушения бил съставен АУАН № 0006599/19.09.2018г., като актосъставителя счел, че са нарушени разпоредбите на чл. 26 ал.2 т.1 (а) от Закона за пътищата. Жалбоподателят е подписал акта, като в графата възражения е записал „не съм съгласен с верността на измерването“. В законоустановения тридневен срок възражения относно акта не са постъпвали. Въз основа на така съставения акт и на материалите съдържащи се в административно-наказателната преписка Началника отдел “Контрол по републиканската пътна мрежа” Дирекция “Анализ на риска и оперативен контрол” при агенция “Пътна инфраструктура” гр. София, е издал Наказателно постановление № 5411/15.10.2018г. с което на основание чл.53 от ЗАНН и  чл.53 ал.1 т.2 от Закона за пътищата на Ц.Н.Ц. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание "глоба" в размер на 2500 /две хиляди и петстотин/ лева                                                               

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото писмени доказателства и от показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели - свид. И.А. – актосъставител и свид. П.П. – свидетел по акта и участник в проверката, като те са присъствали при установяване на нарушението и потвърждават изложените в акта констатации.

 При така установената фактическа обстановка съдът приема за установено по безспорен и категоричен начин, че жалбоподателят е извършил визираното в АУАН и в НП административно нарушение, по следните правни съображения: Установи се, по безспорен начин, че жалбоподателя е извършвал курс с поверения му товарен автомобил на посочената в акта дата. В момента на проверката, автомобила е бил претоварен, установено с помощта на електронна везна и ролетка за която има представени доказателства, че е одобрена за измервания. Съгласно чл. 26 ал.1 т.2 от ЗП – “За дейности от специалното ползване на пътищата без разрешение се забраняват: Движение на извънгабаритни и тежки ППС в обхвата на пътя и ограничителната строителна линия”. В настоящия случай проверяваното ППС е точно такова – с извънгабаритен товар и без необходимото разрешително.  

Съгласно административно-наказателната разпоредба на чл.53 ал.1 т. 2 от ЗП, действаща към момента на извършване на нарушението “ Наказват се с глоба от 1000 до 5000 лв., ако деянието не представлява престъпление, физическите лица, нарушили разпоредбите на чл. 25, чл. 26 ал.1 т.1 букви “в” и “г”, т.2 и ал.5 и чл. 41, или които извършват или наредят да бъдат извършени следните дейности: - движение на извънгабаритни и тежки ППС и товари без разрешение на собственика или администрацията, управляваща пътя”.

 Административно наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението, което е било осъществено, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложил съответната административно-наказателна разпоредба на Закона за движение по пътищата, като се е съобразил с разпоредбата на чл.53 ал.2 от ЗАНН и като е взел предвид, че осъществяването на нарушението и самоличността на лицето, са били установени по безспорен начин. Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна. При индивидуализацията на наказанието административно-наказващия орган се е придържал към съответния размер съобразно чл.53 ал.1 т.2 от ЗП, в съответствие с чл.27 ал.2 от ЗАНН и т.1 от ППВС №10/28.09.1973г., като е отчел отегчаващото вината обстоятелство, а именно, че прикачения състав е продължил движението си по републиканската пътна мрежа без да изпълни условието по чл. 37 ал.3 от Наредбата т.е. да заплати дължимата такса, въпреки, че е трябвало да продължи движението си след заплащането и. Видно и от представения пътен лист маршрута му на движение е около 250 километра, което не е никак малко за претоварен състав от автомобил и ремарке и е наложил наказание около средния предвиден размер, съдът намира, че наложеното му административно наказание е справедливо и съответно на извършеното нарушение, съгласно наличните данни в преписката.

Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл. Първо от ЗАНН, съдът

Р  Е  Ш  И :

 

потвърждава Наказателно постановление № 5411/15.10.2018год. на Началника отдел “Контрол по републиканската пътна мрежа” Дирекция “Анализ на риска и оперативен контрол” при агенция “Пътна инфраструктура” гр. София, с което на основание чл.53 от ЗАНН и  чл.53 ал.1 т.2 от Закона за пътищата на Ц.Н.Ц. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание "глоба" в размер на 2500 /две хиляди и петстотин/ лева.

Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

Районен  съдия: