Р Е Ш Е Н И Е

 

97/12.2.2019г. ,  гр. Шумен

                                                                                             

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

              Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на дванадесети февруари  две хиляди и деветнадесета година в състав:                                               

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ  

при участието на секретар В. С. и прокурор Миглена Славчева, като разгледа докладваното от районен съдия АНД № 3155/2018 г. взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл. 414а и следващите от НПК.

С постановление от 04.12.2018 г. РП Шумен е направила предложение за освобождаване от наказателна отговорност на С.А.Ю. – обвиняем по ДП № 984/2018 г. по описа на РУ при ОДМВР - Шумен и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК, като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано по отношение на С.А.Ю. за извършено от него престъпление по чл. 345, ал. 2 от НК, вр. чл. 345, ал. 1 от НК.

 В съдебно заседание представителя на държавното обвинение пледира за налагане на обвиняемия, административно наказание към минималния предвиден от законодателя размер.

Обвиняемият, редовно призован, не се явява и не изпраща представител.

От приложените по делото писмени доказателства по ДП № 984/2018 г. по описа на РУ Шумен при ОДМВР - Шумен, се установи от фактическа страна следното: НА 04.08.2018 г. С.А.Ю. управлявал по улиците на гр. Шумен мотопед марка „Пиаджо“ с номер на рама ZAPC0600000007473, на който била поставена и неистинска регистрационна табела с № В3547В. Мотопеда бил закупен няколко месеца преди това от неизвестно на Ю. лице, като не му били дадени никакви документи относно МПС. Относно регистрационната табела, обвиняемият мислел, че същата е от старите регистрационни номера, които вече не се използват. На 04.08.2018 г. обаче С.Ю. решил да ползва мотопеда, макар да съзнавал липсата на надлежна регистрация,  за да отиде с него до магазина. Придвижвайки се по ул. *** до № 2 в гр. Шумен, в посока ул. ***, около 16.59 часа обвиняемият бил спрян за проверка от полицейски екип, който констатира, че  същият е неправоспособен водач на МПС, управлявал мотопеда без защитна каска, а също така и МПС не било регистрирано по надлежния ред. За посочените нарушения на С.Ю. бил съставен АУАН серия Д № 533207/04.08.2018 г.

Предвид наличната нормативна уредба – разпоредбата на ЗДвП, мотопедът подлежал на задължителна регистрация, която следвало да се извърши съгласно Наредба № I-45 от 24.03.200 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните ППС, издадена от Министъра на вътрешните работи.

Относно поставената на мотопеда регистрационна табела, изготвената по делото техническа експертиза е дава заключение, че същата е неавтентична и не отговаря на БДС. Относно липсата на престъпление по чл. 345, ал. 1, предл. 1 и предл. 2 от НК, е налице произнасяне на ШРП в постановление за частично прекратяване на ДП от дата 04.12.2018 г.

С деянието си, обвиняемият С.А.Ю. е осъществил от обективна страна състава на престъпление по чл. 345, ал. 2 от НК, вр. чл. 345, ал. 1 от НК.

От субективна страна деянието е извършено при наличието на пряк умисъл, тъй като деецът е съзнавал обществено опасния му характер, предвиждал е неговите обществено опасни последици и е искал настъпването на същите.

За гореописаното деяние законодателят предвижда наказание „лишаване от свобода” до 1 година или „глоба“ от 500 до 1000 лева, т.е. налице е предвиденото в чл. 78а, ал. 1, б. „а“ от НК изискване.  

Към момента на извършване на деянието деецът не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК, не е осъждан за престъпления от общ характер.

С деянието не са причинени имуществени вреди и не са налице предвидените в чл. 78а, ал. 7 от НК отрицателни предпоставки за прилагане на този законов текст.

Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на С.А.Ю. към минималния предвиден размер.  

При определяне на наказанието, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието и дееца и счита, че наказание “глоба” в минималния предвиден от законодателя размер ще породи възпитателната и превантивна функция у обвиняемия С.А.Ю..

 С оглед гореизложеното и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК, вр. чл. 345, ал. 2 от НК, вр. чл. 345, ал. 1 от НК, съдът

Р  Е  Ш  И:

 

ПРИЗНАВА С.А.Ю. с ЕГН **********, с постоянна и настояща адресна регистрация в с. ***, общ. ***, обл. ***, ул. *** № 51, бълг.гр., с основно образование, неженен, работещ, осъждан - реабилитиран, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 04.08.2018 г. в гр. Шумен, по ул. ***, до № 2, управлявал МПС – мотопед „Пиаджо“ /Piaggiо/, с рама № ZAPC0600000007473, което не е регистрирано по надлежния ред съгласно ЗДвП и Наредба № I-45 от 24.03.200 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните ППС, издадена от Министъра на вътрешните работи – престъпление по чл. 345, ал. 2 от НК,вр. чл. 345, ал. 1 от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание „глоба” в размер на 1000.00 /хиляда/ лева.

На основание чл. 53, ал. 1 от НК, отнема в полза на държавата приложените по делото веществени доказателства, а именно, пластмасова табела за мотопед с № В 3547 Н, която след влизане в сила на решението, следва да бъде унищожена.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК, в 15-дневен срок пред ШОС от днес.

 

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: