Р Е Ш Е Н И Е

                                                           207/20.3.2019г.

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На осми март две хиляди и деветнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Пл.Недялкова

Секретар: Цв. К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 3395 по описа за 2018г.

За да се произнесе взе предвид следното:

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление №18 – 0869 - 002934/20.11.2018г.  на ВПД Началник сектор ПП към ОДМВР - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и  чл.183 ал.4 т.7 предл.1 от ЗДвП на Н.В.Т., ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 50 /петдесет/ лева и на основание Наредба № Iз-2539 на МВР са отнети 6 контролни точки.

 Жалбоподателят моли съда да отмени наказателното постановление  като оспорва по същество вмененото нарушение. В съдебно заседание редовно призована се явява лично и процесуален представител – адв. Н. К.от ШАК.

Процесуалния представител на въззиваемата страна, моли съда да потвърди издаденото наказателно постановление като правилно и законосъобразно, като излага  доводите си затова.

Жалбата е подадена от надлежна страна в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

На 03.11.2018г. свидетелите И.Х.Д. и Р.Н.Н. – служители на сектор «ПП» при ОДМВР – Шумен, работили в екип на ул. «Софийско шосе» в гр.Шумен, като служебния автомобил бил позициониран в участъка между  кръстовището с ул. «Ген. Скобелев» и кръстовището с ул. «Марица», в дясно по посока ул. «Марица». Около16.40 часа жалб. Н.Т. с управлявания от нея т.а. ”Рено Клио” с рег. № В 8537 ВА се движела по ул.”Софийско шосе” в посока ул. ”Марица”. Приближавайки към контролните органи, последните забелязали, че жалбоподателката управлявала автомобила без поставен обезопсителен колан, поради което св.Н. спрял автомобила за проверка.

  За констатираното нарушение на чл.137а ал.1 от ЗДвП св. Д. съставил срещу Т. АУАН № 2934/2018г. Жалбоподателката подписал акта като саморъчно отразила в него, че била с колан и го свалила за да извадела документите на автомобила от жабката. Не  е  депозирала писмени възражения в предвидения в чл.44, ал.1 от ЗАНН срок. Въз основа на съставения акт и материалите съдържащи се в административно – наказателната преписка, административно-наказващият орган е издал обжалваното НП като е възприел изцяло констатациите съдържащи се в АУАН.  За нарушение на чл.137а ал.1 от ЗДвП, на жалбоподателката е наложено административно наказания глоба в размер на 50 лева, на основание чл.183 ал.4 т.7 предл.1 от същия закон. Наказателното постановление ѝ е връчено лично на 13.12.2018г.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава  от показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели: свид. И.Х.Д. – актосъставител, свид. Р.Н.Н. – свидетел при установяване на нарушението и при съставянето на акта, както и приетите и приложени по делото писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, следното:

Основателен е доводът на жалбоподателя за наличие на несъответствие  между  приложения по делото екземпляр на АУАН и този връчен на жалбоподателя. В първоначално приложеното по делото от АНО заверено ксерокопие на АУАН, както и в представения в хода на съдебното производство оригинал, е видно с просто око без нуждата от специални знания, че на четири места върху посочената дата на съставяне на акта, извършване на нарушението, датата на подписване на акта и получаване на преписа от него, в частта относно посочения месец, е извършена поправка от „10“ на „11“. В акта липсва отбелязване кой и кога е направил тази поправка и дали последната е направена преди жалбоподателката да подпише акта и да й бъде връчен препис от него или след това. В представеният и приет от съда екземпляр връчен на жалбоподателката и на четирите места се чете дата – 03.10.2018г., без извършена поправка, от което следва, че корекцията е била направена след връчване на ексземпляр от акта на жалбоподателката и последната не е била запозната с нея. Следва да е налице идентичност между отделните екземпляри на документа. Недопустимо е да се извършват корекции след връчване на екземпляр на нарушителя. Същият не е запознат с тях, поради което извършената поправка е незаконосъобразна. Липсата на съответствие води до незаконосъобразност на съставения АУАН. Опорочава изцяло производството по ангажиране на административнонаказателната отговорност на жалбоподателя. Поправката на задължителни реквизити от АУАН,  без да е изрично посочено, че тази поправка е извършена от актосъставителя, представлява съществено процесуално нарушение. Това е така, защото процеса по налагане на административни наказания, регламентиран в ЗАНН и в субсидиарно приложимите НК и НПК е строго формализиран и законодателят не е предвидил въобще института “техническа грешка”, както и възможност за нейното поправяне. Тази нередовност в акта би могла да бъде санирана по реда на чл.53 ал.2 от ЗАНН, само ако за поправката беше записано, че се извършва от актосъставителя, като се посочат неговите имена и бъде подписана от него. За целта е задължително  екземплярът на актосъставителя и този, който се връчва на нарушителя да са напълно еднакви, т.е. поправката по описания начин – с посочване на имена и подпис, трябва да  е извършена едновременно във всички екземпляри.

Предвид изложеното съдът счита, че не следва да се обсъждат и въпросите по същество, относно това дали е налице доказано извършено нарушение, по кой конкретен законов текст, кой е неговия автор, както и относно размера на наложеното административно наказание, тъй като същите следва да бъдат разгледани единствено при законосъобразно протекъл процес на административно наказване.

            Предвид на гореизложеното, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление следва да бъде отменено.

            Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

 ОТМЕНЯ Наказателно постановление №18 – 0869 - 002934/20.11.2018г.  на ВПД Началник сектор ПП към ОДМВР - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и  чл.183 ал.4 т.7 предл.1 от ЗДвП на Н.В.Т., ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 50 /петдесет/ лева и на основание Наредба № Iз-2539 на МВР са отнети 6 контролни точки.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – гр.Шумен на основанията, предвидени  в НПК и по реда на глава 12 от АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

Районен  съдия: