П  Р И  С  Ъ  Д  А

 

36/15.10.2019г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

Шуменският районен съд в публично заседание на петнадесети октомври две хиляди и деветнадесета година в състав:  

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ

                                                                        Съдебни заседатели: Ан. Г.

                                                                                                              Д. К.  

при участието на секретаря В. С. и прокурор Славчева, като разгледа докладваното от съдия Ангелов НОХД № 3068/2018 г. по описа на Шуменски районен съд

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Г.Б.Й. с ЕГН **********, роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, неомъжена, безработна, неосъждана, ЗА ВИНОВНА в това, че при условията на продължавано престъпление в периода от неустановена дата през месец март 2015 година до 05.04.2015 г. в с. Лозево, обл. Шумен и през есента на 2015 г. в гр. Шумен, на няколко пъти отнела чужди движими вещи – парична сума в общ размер на 1340 лева от владението и собственост на К.Г.Т. ***, без негово съгласие и с намерение противозаконна да ги присвои, като към момента на деянията е била непълнолетна, но е могла да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, поради което и на основание чл. 194, ал. 1 от НК, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, вр. чл. 26, ал. 1 от НК, вр. чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б“ от НК, й налага наказание „обществено порицание“, което да бъде изпълнено чрез поставяне на обявление на таблото за съобщения в Община Шумен. 

ОСЪЖДА подсъдимата Г.Б.Й. с ЕГН **********, да заплати на К.Г.Т. сумата от 997.35 лева, представляваща уважената част от предявения граждански иск за причинени имуществени вреди.

ОСЪЖДА подсъдимата Г.Б.Й. с ЕГН ********** да заплатят държавна такса върху уважената част от гражданския иск в размер на 50.00 /петдесет/ лева.

ОТХВЪРЛЯ предявения граждански иск от К.Г.Т. в останалата му част, като неоснователен и недоказан.

На осн. чл. 189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия Г.Б.Й. с ЕГН **********  да заплати по сметка на Районен съд Шумен, направени деловодни разноски в размер на 446.54 /четиристотин и четиридесет и шест лева и 54 ст./ лева.  

На осн. чл. 189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимата Г.Б.Й. с ЕГН **********  да заплати по сметка на ОД на МВР Шумен направени деловодни разноски направени по ДП № 507/2017 г. по описа на РУ – Шумен, в размер на 227.40 /двеста двадесет и седем лева и четиридесет ст./ лева.  

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред ШОС в 15-дневен срок от днес.

 

            Съдебни заседатели: 1.                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: 

                                                2.